Kaj lahko storimo ob izpadanju las

Že vsak drugi moški in tudi številne ženske se spopadajo z izpadanjem las. Pri moških se izguba las začne že pri dvajsetem letu starosti, kar pa povzroči plešavost. Na trgu je veliko izdelkov proti izpadanju las, ki pa v večini primerov lahko le omilijo situacijo ali upočasnijo nastanek plešavosti.

Razlogi za plešavost

Plešavost ali androgena alopecija je zelo pogosta in v veliki večini primerov dedna. Najpogostejši vzrok za prekomerno izpadanje las je občutljivost lasnih mešičkov na učinke hormona testosterona. Moški se lahko začnejo boriti proti izpadanju las v mladosti, medtem ko se ženske v menopavzi soočajo z izpadanjem las. Takrat so prisotna nihanja hormonov in povečanje testosterona. Plešavost ali vsaj pretirano izpadanje las lahko povzročijo tudi različna zdravila, ki negativno vplivajo na lasne korenine. Pogost dejavnik plešavosti je tudi okvara ščitnice, ki lahko privede do hormonov v neravnovesju. Krivci za spremembe lasišča so lahko tudi izredni duševni ali fizični napori, vključno s porodom. Tudi rakavi bolniki se v veliki meri borijo proti izpadanju las, pri čemer dobivajo kemoterapijo v različnih oblikah. Stanje izpadanja las pri takih bolnikih je v veliki večini primerov začasno, saj se lasišče po preboleli bolezni normalizira.

Ob izpadanju las

Proti izgubi las in različnim oblikam plešavosti je na trgu ogromno izdelkov ter terapij. Ena izmed učinkovitejših metod je presajanje las. To je poseben postopek, kjer se vzamejo lasje iz zatilja ter se jih prestavi na območje pleše. Žal pa je primerno le za manjša razredčena področja. Osebe, ki se soočajo s prekomerno izgubo las lahko posežejo tudi po lasuljah in različnih lasnih vložkih. Proti izpadanju las se lahko borimo tudi z različnimi naravnimi preparati in mazili, ki pa stanje le omilijo in upočasnijo izpadanje. In potem je tu Lasni Sistem iz Hollywooda. Je kot Ferrari med avtomobili. Omogoča enostavno uporabo in naraven videz las. To je nekirurški in neboleč način, da si povrnete samozavest in imate lase, kot ste si jih vedno želeli. Z uporabo Lasnega sistema bodo vaši lasje videti naravni, glede na vaš izgled pa se prilagodi gostota, barva in struktura las. Lasni sistem je učinkovito orožje proti izpadanju las, ki je odlična alternativa presajanju las. To ni lasulja nenaravnega videza, ampak mikromrežica, na katero so ročno pritrjeni lasje. Vsak las posebej je pritrjen na mikromrežico s posebnim vozlom, ki omogoča učinek naravnega videza in manjše izgube las kot pri lasuljah.

Proti izpadanju las lahko naredite veliko. Uporabljate lahko naravne preparate za upočasnitev plešavosti, omislite si lahko lasuljo, odločite pa se lahko tudi za presajanje las. Predvsem pa je pomembno, da se v svoji koži počutite dobro.

Izguba las in plešavost lahko tako pri moških, kot tudi pri ženskah pusti hude psihične posledice. Te so še posebej izrazite pri moških mlajše populacije, ki se lahko soočijo z izpadanjem las že pred dvajsetim letom. Že takrat se nekateri začnejo intenzivno boriti z izpadanjem las tako, da uporabljajo nenaravne in agresivne šampone ali pa zdravila, ki lahko stanje še dodatno poslabšajo. Pri mladih lahko plešavost ali pa prekomerno izpadanje las povzroči težave s samozavestjo, kar vodi v negativen odnos do samega sebe in okolice. Zunanji izgled je v današnjem času še pomembnejši kot kadarkoli, zato je izguba las lahko resna težava.

Izpadanje las, posebej če je le-ta prezgodnja, čezmerna ali pa vodi do nezadovoljstva, je zadosten razlog, da se oglasite pri nas, kjer boste deležni individualnega svetovanja.

Za konec naj še nekaj spregovorimo o različnih preparatih, ki se prodajo na tržišču kot sredstva proti izpadanju las ali moški plešavosti. Skoraj vsi po vrsti zagotavljajo revolucionarne uspehe. Na žalost je veliko bolnikov, ki plačujejo ogromno za te preparate, a ne doživijo obljubljenih rezultatov. Razni šamponi, losjoni, vitamini … lahko vplivajo samo na boljšo prekrvavljenost lasišča in prehrano lasnega korena – nikakor pa ne na hormonski sistem, ki je vzrok izpadanja las.

V našem svetovalnem studiu priporočamo uporabo Lasnega sistema®, ki na neboleč in nekirurški način zagotovi naravne lase, ki so najbližje možne gostote, strukture in barve, kot so (bili) človekovi lastni.

Zunanji izgled in urejena pričeska sta postala pomemben del našega življenja in s tem odraz naše zunanjosti. Zaradi vse večjega vpliva medijev in okolice na naše življenje, je pomembno, da skrbimo za svoj urejen videz, tukaj pa igrajo pomembno vlogo urejeni in zdravi lasje. Žal pa se velikokrat pojavijo težave in sicer izpadanje las pri moški in ženski populaciji. Ko govorimo o izpadanju las, govorimo o dejstvu, da za izgubo las trpi približno 60-70% moške ter 20-40% ženske populacije.

Dnevno zdravemu človeku zraste las največ do o,5 mm, istočasno pa lahko vsak dan človek tudi izgubi določeno število las, ki ob predpostavki, da je lasišče zdravo, ponovno zrastejo. O povečanemu izpadanju las govorimo, če nam dnevno izpade preko 100 las, kar pomeni, da je prirast novih las manjši od izgubljenih. Na dolgi rok, to pomeni plešavost.

Za povečano izpadanje las poznamo več razlogov:

  • bolezensko stanje: alopecia areata
  • psihofizični dejavniki stresa
  • neuravnotežena prehrana (vitamini in minerali)
  • mehansko in kemično obremenjevanje las in lasišča
  • obsevanje in kemoterapije
  • vpliv določenih zdravil
  • hormonska podvrženost…


Nastanek plešavosti ali izgube las se ponavadi začne nad čelom in temenu ali zadaj na vrhu lasišča. Izpadanje las se lahko pojavi pri človeku kadarkoli in ni nujno pogojeno s starostjo. Pri klasični moški izgubi las je razlog v večji občutljivosti žilic v lasnih mešičkih, saj se žilice v mešičku krčijo in s tem lasni mešiček ne dobi dovolj hranil – rezultat plešavost!

ob izpadanju las