Moška
plešavost

Izpadanje las pri moških, oziroma plešavost, je izredno pogosta. Statistično se prične pri vsakem drugem moškem okoli 50. leta starosti. Plešavost se pojavlja predvsem pri moški populaciji. Pri ženskah se pa izpadanje las pogosto pojavi po 60. letu starosti.

Prvi znaki moška plešavosti

Pri moških se lahko pojavijo prvi znaki plešavosti okoli 20. leta. Prične se postopno tanjšanje las, pojavijo se tudi prve spremembe na lasišču. Lasje postajajo tanjši, kratki in njihov pigment postaja vse svetlejši. Izpadanje las običajno poteka postopoma, vendar stanje s časom napreduje, dokler se ne pojavi plešavost.

Vzroki za plešavost pri moških so različni, vendar je v veliki večini za prekomerno izpadanje las vzrok genetski. Moški namreč podedujejo lasne korenine, katere so občutljive na hormonske spremembe in z leti začno reagirati na stranski produkt testosterona. Plešavost je lahko tudi posledica zdravil, ki vplivajo na lasne korenine. Za plešavost ali hujše izpadanje las je lahko prav tako krivo nepravilno delovanje žleze ščitnice, različne operacije ali prejemanje kemoterapije. Nosečnost in porod sta lahko vzrok za podobne težave z lasmi pri ženskah, kjer nikoli ne nastopi popolna plešavost, je pa lahko izguba las velika.

V kateri starosti in kako hitro se prične izpadanje las pri moskem, je odvisno od razlicnih okoliščin. Poznamo sedem različnih faz po Hamiltonovi lestvici, po katerih lahko določimo stopnjo plešavosti. V prvi fazi ni zaznati simptomov, ki vodijo do izpadanja las ali plešavosti. V drugi fazi se nad očmi začne postopno dviganje lasne linije. V fazi 2A pa se poleg predela nad očmi prične dvigati lasna linija tudi na predelu čela. V naslednji, tretji fazi, pa se na čelnem delu začne izrazito dviganje lasne linije. V fazi 3A se že vidna izguba las na predelu čela. Naslednja stopnja, ki vodi v plešavost pa je faza 3 vertex, kjer se na sredini lasišča že pojavi krog. V naslednjih dveh fazah pa je izpadanje las hitro in počasi se združita liniji s čelnega predela ter temena. V zadnji, sedmi fazi, pa nastopi plešavost, saj moški izgubi lase na celotnem zgornjem predelu glave.

Plešavost lahko predstavlja velik problem predvsem za mlajše moške in najstnike, saj je zunanji videz takrat izrednega pomena. Izpadanje las v rosnih letih lahko pusti močne psihološke posledice in  pomanjkanje samozavesti. Moška plešavost ni bolezen, je pa resno stanje, ki se kaže kot estetska motnja. Na trgu je ogromno preparatov, ki obljubljajo povrnitev mladostnega videza in las. Različni proizvajalci ponujajo šampone, razne vitamine in pa losjone. Taki izdelki običajno zagotavljajo le hitre in pa kratkotrajne rešitve, saj je vzrok za plešavost težko preprečiti. Nekateri izdelki imajo lahko tudi stranske učinke, kateri lahko ogorožajo zdravje. Za odpravo ali pa vsaj blaženje posledic izpadanja las, posezite po naravnih izdelkih. Svetujemo uporabo Lasnega Sistema®, ki zagotovi izgled vaših naravnih las.

Končno boste lahko spet imeli lase, ki bodo po strukturi, barvi ter gostoti takšni, kot si jih želite!