Kaj lahko storimo proti izguba las

Že vsak drugi moški in tudi številne ženske se spopadajo z izpadanjem las. Pri moških se izguba las začne že pri dvajsetem letu starosti, kar pa povzroči plešavost. Na trgu je veliko izdelkov proti izpadanju las, ki pa v večini primerov lahko le omilijo situacijo ali upočasnijo nastanek plešavosti.

Razlogi za plešavost

Plešavost ali androgena alopecija je zelo pogosta in v veliki večini primerov dedna. Najpogostejši vzrok za prekomerno izpadanje las je občutljivost lasnih mešičkov na učinke hormona testosterona. Moški se lahko začnejo boriti proti izpadanju las v mladosti, medtem ko se ženske v menopavzi soočajo z izpadanjem las. Takrat so prisotna nihanja hormonov in povečanje testosterona. Plešavost ali vsaj pretirano izpadanje las lahko povzročijo tudi različna zdravila, ki negativno vplivajo na lasne korenine. Pogost dejavnik plešavosti je tudi okvara ščitnice, ki lahko privede do hormonov v neravnovesju. Krivec za spremembe lasišča so lahko tudi izredni duševni ali fizični napori, vključno s porodom. Tudi bolniki se v veliki meri borijo proti izpadanju las, pri čemer dobivajo kemoterapijo v različnih oblikah. Stanje izpadanja las pri takih bolnikih je v veliki večini primerov začasno, saj se lasišče po preboleli bolezni normalizira.

Proti izguba las in različnim oblikam plešavosti je na trgu ogromno izdelkov ter terapij. Ena izmed učinkovitejših metod je presajanje las. To je poseben postopek, kjer se vzamejo lasje iz zatilja ter se jih prestavi na območje pleše. Osebe, ki se soočajo s prekomerno izgubo las lahko posežejo tudi po lasuljah in različnih lasnih vložkih. Proti izpadanju las se lahko borimo tudi z različnimi naravnimi preparati in mazili, ki pa stanje le omilijo in upočasnijo izpadanje. Lasni sistem pa omogoča enostavno uporabo in naraven videz las. To je nekirurški in neboleč način, da si povrnete samozavest in imate spet lepe lase. Z uporabo Lasnega sistema bodo vaši lasje videti naravni, glede na vaš izgled pa se prilagodi gostota, barva in struktura las. Lasni sistem je učinkovito orožje proti izpadanju las, ki je odlična alternativa presajanju las. To ni lasulja nenaravnega videza, ampak mikromrežica, na katero so ročno pritrjeni lasje. Vsak las posebej je pritrjen na mikromrežico s posebnim vozlom, ki omogoča učinek naravnega videza in manjše izgube las kot pri lasuljah.

Proti izpadanju las lahko naredite veliko. Uporabljate lahko naravne preparate za upočasnitev plešavosti, omislite si lahko lasuljo, odločite pa se lahko tudi za presajanje las. Predvsem pa je pomembno, da se v svoji koži počutite dobro.

Izguba las in plešavost lahko tako pri moških, kot tudi pri ženskah pusti hude psihične posledice. Te so še posebej izrazite pri moških mlajše populacije, ki se lahko soočijo z izpadanjem las že pred dvajsetim letom. Že takrat se nekateri začnejo intenzivno boriti z izpadanjem las tako, da uporabljajo nenaravne in agresivne šampone ali pa zdravila, ki lahko stanje še dodatno poslabšajo. Pri mladih lahko plešavost ali pa prekomerno izpadanje las povzroči težave s samozavestjo, kar vodi v negativen odnos do samega sebe in okolice. Zunanji izgled je v današnjem času še pomembnejši kot kadarkoli, zato je izguba las lahko resna težava.