Moška
plešavost

Androgena alopecija ali z drugimi besedami izpadanje las pri moških, oziroma plešavost, je izredno pogosta. Ponavadi se prične pri vsakem drugem moškem nekje do dopolnjenega 50. leta starosti. Medtem, ko se plešavost pojavlja predvsem pri moški populaciji, se izpadanje las pojavlja tudi pri ženskah. Pri predstavnicah nežnejšega spola se to prične okoli 60. leta starosti.

Prvi znaki plešavosti

Pri moških se lahko pojavijo prvi znaki plešavosti okoli 20. leta. Takrat se prične postopno tanjšanje las, pojavijo se prve spremembe na lasišču. Lasje postajajo tanki, kratki in njihov pigment postaja vse svetlejši. Izpadanje las običajno poteka postopoma, vendar stanje s časom napreduje, dokler se ne pojavi plešavost.

Vzroki za plešavost pri moških so različni, vendar je v veliki večini za prekomerno izpadanje las kriva genetika. Moški namreč podedujejo lasne korenine, ki so občutljive na moške hormone. Plešavost pa je lahko tudi posledica jemanja nekaterih zdravil, ki vplivajo na lasne korenine. Za plešavost ali hujše izpadanje las pa je lahko krivo tudi nepravilno delovanje ščitnice, različne operacije ali prejemanje kemoterapije. Pri ženskah pa je lahko vzrok za tudi nosečnost in porod. Pri ženskah nikoli ne nastopi popolna plešavost, je pa lahko izguba las velika.

 

Hamiltonova lestvica

Čas, kdaj pri moškem nastane plešavost ter hitrost izpadanja las sta subjektivna dejavnika, na katera vplivajo različne okoliščine. Poznamo sedem različnih faz po Hamiltonovi lestvici, po katerih lahko določimo stopnjo plešavosti. V prvi fazi ni zaznati simptomov, ki vodijo do izpadanja las ali plešavosti. V drugi fazi se nad očmi začne postopno dviganje lasne linije. V fazi 2A pa se poleg predela nad očmi prične dvigati lasna linija tudi na predelu čela. V naslednji, tretji fazi, pa se na čelnem delu začne izrazito dviganje lasne linije. V fazi 3A se je vidna izguba las na predelu čela. Naslednja stopnja, ki vodi v plešavost pa je faza 3 vertex, kjer se na sredini lasišča že pojavi krog. V naslednjih dveh fazah pa je izpadanje las hitro in počasi se združita linija s čelnega predela ter temena. V zadnji, sedmi fazi, pa nastopi plešavost, saj moški izgubi lase na celotnem zgornjem predelu glave.

Plešavost lahko predstavlja velik problem predvsem za mlajše moške in najstnike, saj je zunanji videz takrat izrednega pomena. Izpadanje las v rosnih letih lahko pusti močne psihološke posledice in vodi v pomanjkanje samozavesti. Moška plešavost v bistvu ni bolezen, je pa resno stanje, ki se kaže kot estetska motnja. Na trgu je ogromno preparatov, ki obljubljajo povrnitev mladostnega videza in las. Različni proizvajalci ponujajo šampone, razne vitamine in pa losjone. Takšni izdelki običajno zagotavljajo le hitre in pa kratkotrajne rešitve, saj je vzrok za plešavost težko preprečiti. Pri takšnih izdelkih je potrebno tudi paziti zaradi stranskih učinkov, ki so lahko moteči ali celo ogrožajo zdravje. Za odpravo ali pa vsaj blaženje izpadanja las, posezite po naravnih izdelkih. Svetujemo uporabo Lasnega sistema, ki zagotovi vaše naravne lase. Končno boste lahko spet imeli lase, ki bodo po strukturi, barvi ter gostoti skoraj popolnoma.