Androgena alopecija ali z drugimi besedami izpadanje las pri moških, oziroma plešavost, je izredno pogosta. Ponavadi se prične pri vsakem drugem moškem nekje do dopolnjenega 50. leta starosti. Medtem, ko se plešavost pojavlja predvsem pri moški populaciji, se izpadanje las pojavlja tudi pri ženskah. Pri predstavnicah nežnejšega spola se to prične okoli 60. leta starosti.

Pri moških se lahko pojavijo prvi znaki plešavosti okoli 20. leta. Takrat se prične postopno tanjšanje las, pojavijo se prve spremembe na lasišču. Lasje postajajo tanki, kratki in njihov pigment postaja vse svetlejši. Izpadanje las običajno poteka postopoma, vendar stanje s časom napreduje, dokler se ne pojavi plešavost.

Izguba las pri moških

Zgoraj so na slikah prikazane osebe pred in po namestitvi Lasnega sistema.

Vzroki za plešavost pri moških so različni, vendar je v veliki večini za prekomerno izpadanje las kriva genetika. Moški namreč podedujejo lasne korenine, ki so občutljive na moške hormone. Plešavost pa je lahko tudi posledica jemanja nekaterih zdravil, ki vplivajo na lasne korenine. Za plešavost ali hujše izpadanje las pa je lahko krivo tudi nepravilno delovanje ščitnice, različne operacije ali prejemanje kemoterapije. Pri ženskah pa je lahko vzrok za tudi nosečnost in porod. Pri ženskah nikoli ne nastopi popolna plešavost, je pa lahko izguba las velika.

Čas, kdaj pri moškem nastane plešavost ter hitrost izpadanja las sta subjektivna dejavnika, na katera vplivajo različne okoliščine. Poznamo sedem različnih faz po Hamiltonovi lestvici, po katerih lahko določimo stopnjo plešavosti. V prvi fazi ni zaznati simptomov, ki vodijo do izpadanja las ali plešavosti. V drugi fazi se nad očmi začne postopno dviganje lasne linije. V fazi 2A pa se poleg predela nad očmi prične dvigati lasna linija tudi na predelu čela. V naslednji, tretji fazi, pa se na čelnem delu začne izrazito dviganje lasne linije. V fazi 3A se je vidna izguba las na predelu čela. Naslednja stopnja, ki vodi v plešavost pa je faza 3 vertex, kjer se na sredini lasišča že pojavi krog. V naslednjih dveh fazah pa je izpadanje las hitro in počasi se združita linija s čelnega predela ter temena. V zadnji, sedmi fazi, pa nastopi plešavost, saj moški izgubi lase na celotnem zgornjem predelu glave.

Hamiltonova lestvica

Plešavost lahko predstavlja velik problem predvsem za mlajše moške in najstnike, saj je zunanji videz takrat izrednega pomena. Izpadanje las v rosnih letih lahko pusti močne psihološke posledice in vodi v pomanjkanje samozavesti. Moška plešavost v bistvu ni bolezen, je pa resno stanje, ki se kaže kot estetska motnja. Na trgu je ogromno preparatov, ki obljubljajo povrnitev mladostnega videza in las. Različni proizvajalci ponujajo šampone, razne vitamine in pa losjone. Takšni izdelki običajno zagotavljajo le hitre in pa kratkotrajne rešitve, saj je vzrok za plešavost težko preprečiti. Pri takšnih izdelkih je potrebno tudi paziti zaradi stranskih učinkov, ki so lahko moteči ali celo ogrožajo zdravje. Za odpravo ali pa vsaj blaženje izpadanja las, posezite po naravnih izdelkih. Svetujemo uporabo Lasnega sistema, ki zagotovi vaše naravne lase. Končno boste lahko spet imeli lase, ki bodo po strukturi, barvi ter gostoti skoraj popolnoma enaki vašim lastnim.

izguba las pri ženskah

Zunanji izgled in urejena pričeska sta postala pomemben del našega življenja in s tem odraz naše zunanjosti. Zaradi vse večjega vpliva medijev in okolice na naše življenje, je pomembno, da skrbimo za svoj urejen videz, tukaj pa igrajo pomembno vlogo urejeni iz zdravi lasje. Žal pa se velikokrat pojavijo težave in sicer izpadanje las pri moški in ženski populaciji. Ko govorimo o izpadanju las, govorimo o dejstvu, da za izgubo las trpi približno 60-70% moške ter 20-40% ženske populacije.

Dnevno zdravemu človeku zraste las v povprečju do 5mm, istočasno pa lahko vsak dan človek tudi izgubi določeno število las, ki ob predpostavki, da je lasišče zdravo, ponovno zrastejo. O povečanemu izpadanju las govorimo, če nam dnevno izpade preko 100 las, kar pomeni, da je prirast novih las manjši od izgubljenih. Na dolgi rok, to pomeni plešavost.

Za povečano izpadanje las poznamo več razlogov:

  • bolezensko stanje: alopecia areata
  • psihofizični dejavniki stresa
  • neuravnotežena prehrana (vitamini in minerali)
  • mehansko in kemično obremenjevanje las in lasišča
  • obsevanje in kemoterapije
  • vpliv določenih zdravil
  • hormonska podvrženost…

Nastanek plešavosti ali izgube las se ponavadi začne nad čelom in temenu ali zadaj na vrhu lasišča. Izpadanje las se lahko pojavi pri človeku kadarkoli in ni nujno pogojeno s starostjo. Pri klasični moški izgubi las, je razlog v večji občutljivosti žilic v lasnih mešičkih, saj se žilice v mešičku krčijo in s tem lasni mešiček ne dobi dovolj hranil – rezultat plešavost!

plešavost

Zgoraj so na slikah prikazane osebe pred in po namestitvi Lasnega sistema.

Zdravljenje izpadanja las in plešavosti

Zdravljenje plešavosti je v veliki meri odvisno od stadija v katerega je plešavost napredovala. Veliko lažje je namreč zdraviti izpadanje las v zgodnji fazi nastanka plešavosti, kot v kasnejših, ko je praktično izpadlo že preveč las.

V našem salonu nudimo različne načine zdravljenja, ki v svetu veljajo za ene najboljših rešitev.

Hollywood Lasni sistem® – Alternativa presajanju las. Vrhunski lasni sistemi iz deviških evropskih las.

Lasni hibridni sistemi – Lasni hibridni sistemi za delno ali popolno prekrivanje področij izgubljenih las.

Izdelki NANOGEN –  Krepitev tankih in poškodovanih las ter vzpodbujanje ponovne rasti vaših las. 4 stopenjska terapija, z izrednimi rezultati!

Laserski glavnik Hairbelle – Elektroterapija simulacije lasišča. Vzpodbuja ponovno rast vaših las.